czwartek, 19 czerwca 2014

Chleba naszego powszedniego (1354)


Jak upiec chleb w domu?! To jest zadanie prostsze niż się wydaje!
Wiem co piszę: parę dni temu w naszym domu upieczono chleb nr 23. 

A jaki on jest ten domowy chleb?
- Pyszny, po prostu pyszny! 
                                          Zapewniam
                                                                Wasz Piekarz Toruński



















CHLEB DO UPIECZENIA W DOMU

SKŁADNIK
ILOŚĆ
Potrzebne są jeszcze
  1. Mąka żytnia

1,5 szklanki

Papier do pieczenia
  1. Mąka pszenna

3 szklanki (najlepiej włocławska)

Foremka wąska, keksowa
  1. Otręby pszenne

0,5 szklanki

Masło do posmarowania foremki
  1. Płatki owsiane
0,5 szklanki
Ściereczka do przykrycia ciasta i przechowywanie chleba
  1. Siemię lniane

3 łyżki

  1. Sól

1 łyżeczka

  1. Cukier

2 łyżeczki

  1. Słonecznik

Opcjonalnie, ilość według uznania

  1. Pestki dyni

Opcjonalnie, ilość według uznania

  1. Zakwas
Otrzymany od kogoś lub zrobiony parę dni wcześniej według przepisu wujka Googla.


  1. Suche produkty dokładnie wymieszać w wielkiej misce.
  2. Do wymieszanych składników dodać:
    a) dwie szklanki zimnej wody. Może być mineralna niegazowana.
    b) zakwas. Jeżeli jest bardzo gęsty dodać odrobinę wody.
  3. Całość dokładnie wyrabiać ręką przez około 5 minut.
  4. Wzbogacić zakwas: odłożyć garść wyrobionego ciasta do słoika z zakwasem, zamknąć
    i do lodówki ("Dokarmia" się go co dwa dni)
  5. Opcjonalnie można dodać nasiona słonecznika i pestki dyni
  6. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i posmarować go masłem
  7. Włożyć ciasto do foremki. Wierzch posmarować wodą, by wyrównać powierzchnię.
  8. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 - 5 godzin.
  9. Gdy ciasto podwoi swą objętość wstawić (bez ściereczki!) do piekarnika
  10. Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 oC przez 1 godz. i 15 min.
  11. Po upieczeniu wyłączyć grzanie i pozostawić wypiek na około 15 min.
  12. Wyjąć chleb z foremki do wystygnięcia, aby się nie zaparzył
  13. Posmarować go olejem lub oliwą, aby skórka nie była zbyt twarda
  14. Upieczony chleb z szacunkiem przechowywać z dala od żarłoków zawinięty w ściereczkę.
  15. Wydzielać go w skąpych ilościach podając go z uśmiechem i innymi pysznościami.
                                                                                                                                 SMACZNEGO
PS. Przestrzega się potencjalnych piekarzy domowych przed pozostawieniem na dłuższą chwilę nieumytej misy do mieszania ciasta! Najdrobniejsza pozostałość potrafi zaschnąć na beton.

    Podziel się