sobota, 19 marca 2011

Jak zrobić idealne ciasto? (526)

Cztery wczoraj wspomniane jabłka należy pokroić.
I niech nie czekają w swojej miseczce!



Wrzućmy je od razu do odpowiedniego pojemnika.
Może być taki, wzięty od robota kuchennego.



Do niego właśnie będziemy kolejno dorzucać (bez mieszania!) pozostałe ingrediencje.
Powtarzam: WRZUCAMY KOLEJNO BEZ MIESZANIA.

Połowa paczki wiśni. Jeśli wrzucamy wiśnie ze słoiczka
to szczegółowo upewniamy się, czy wszystkie owoce są bez pestek.



Do tego niech dodanymi będą po jednej łyżeczce:

  • proszku do pieczenia
  • sody
Teraz już tylko pół łyżeczki cynamonu oraz
całą szklankę cukru zwykłeg
o jako
i całe opakowanie cukru wanilinowego + mąki (tyle co na obrazku).



Przed wlaniem jaj do pojemnika należy je roztrzepać.
Można widelcem (tą szerszą częścią!).



Dzieło wieńczą:
  • trzy DUŻE ŁYŻKI prawdziwego kakao, oraz
  • 3/4 szklanki oleju.


Tak usypane - a nie pomieszane! - składniki muszą n i e c o odpocząć.
Dla nich to "nieco" wynosi: 32,5 minuty.



Dla nas to samo "nieco" oznacza: do jutra!

2 komentarze:

bpnpd pisze...

Nie wygląda to jak Toruń ;)

Obserwator Toruński pisze...

No nie chciałem, nie chciałem denerwować Braci i Sióstr Bydgoskich prawdziwą nazwa tego pysznego ciasta. A nosi ono nazwę: LENIWIEC TORUŃSKI ;-)

Podziel się