Cztery wczoraj wspomniane jabłka należy pokroić.
I niech nie czekają w swojej miseczce!
Wrzućmy je od razu do odpowiedniego pojemnika.
Może być taki, wzięty od robota kuchennego.
Do niego właśnie będziemy kolejno dorzucać (bez mieszania!) pozostałe ingrediencje.
Powtarzam: WRZUCAMY KOLEJNO BEZ MIESZANIA.
Połowa paczki wiśni. Jeśli wrzucamy wiśnie ze słoiczka
to szczegółowo upewniamy się, czy wszystkie owoce są bez pestek.
Do tego niech dodanymi będą po jednej łyżeczce:
- proszku do pieczenia
- sody
całą szklankę cukru zwykłego jako
i całe opakowanie cukru wanilinowego + mąki (tyle co na obrazku).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixJQCzvjakzbVMG4ScXkCoVENWUtbfuyxOmx96quRtSL2gfBQW5OOOyUzRLG_LkcRLoNrXeKOT445E3o0KqZczYY-jec6qUMzlNyY6Y259qwcx-UkDoxHVe6yBgAeEGywkijqKR65FG41n/s200/IMG_5794---Cukier-w-szklance.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV5UgG2CooBxKq2wdlfX5ptRNwjW0ZRbw5FK4osnKKFhsnddTwf5HP3Lj0WIBo8MRetmqoxpNy_ujNsVnhJtU_nXhppKCLy_faAWsi8uwOa7Rgymif_VzaIVSYaLtLsxC2Olk1le0AdF9F/s200/IMG_5787---Cukier-wanilinowy.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyUVKkfOZW0Ko94gE8ALnbRxdMX9SoKQgBgFrOQM2zsUDcmfSFyinF2PXIaVeTy3raj3yPRlHYPHB3UXD8eOilnhRFkHP7gOZeVtf_iBsbsv9pvI2-KLEkU2sUKGhrU8_d4gMzHM_J9xep/s200/IMG_5796---Dwie-szklanki-m%25C4%2585ki.jpg)
Przed wlaniem jaj do pojemnika należy je roztrzepać.
Można widelcem (tą szerszą częścią!).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXSF1ePapxBKPQHgWdS56kZ7KEkbEY40hukZxWmvQDCtGwjbhCz1zyZeT-ytlRjuTdrEgjFJ1rMaxCFyBoOeSUIDsPXOcr0ue14BZW00_Qo9zJLPgWQXXrlNGq7dmkR5kLH7Zibv0oWwx9/s200/IMG_5803---Jajka-4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRnHHmt5rVnH2cY2fnXt_j2ErOIaAne_WqAkC_acE7dVZ5_7vWYc6uiGrbw7_JQ6lrsuGHDhE-YmLZisPptunJjuGEXM8rc6WR2xkc1SRoo_SUejQMNtVp7u-4ZqkliblxjA9upKduaI1m/s200/IMG_5805---Jajka-rozk%25C5%2582%25C3%25B3cone.jpg)
Dzieło wieńczą:
- trzy DUŻE ŁYŻKI prawdziwego kakao, oraz
- 3/4 szklanki oleju.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaS9FZTDiYi9kM2K6W-2FQ0a-6pwKYI2KIoFQdCsFI5XxCFQOUvlOdQPFETgpLsw0GBn68GoqabdZri8qYf9weXUJJZEjfX6PGONfk_Zhcx1Im13Ect6YFoeLuhClF_IV7YKvj2da4D7Pp/s200/IMG_5813---Kakao-na-spodku.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimVRvFTQTNiG5d1uhFpEJvnNks88ucbpNqErgWkH3LEKRXmT0-AGRS2ZX8ZxW1fW9hKP6oIY6wiPDQDdrxcnhnCoXd_Xfw-ucA4hJY3W-2D4QckyqefPsk1OJThuoi2FitqKGJydaUK2Ra/s200/IMG_5817---Olej-w-szklance.jpg)
Tak usypane - a nie pomieszane! - składniki muszą n i e c o odpocząć.
Dla nich to "nieco" wynosi: 32,5 minuty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZDk_40zfT7IyS8F-dawr458TruBxP07XyZ3szlE78T-CCrTyrgpJguYR9ubcuBUzPw79KuAdh34TeEOtWL0C0c3Wftt-bq-VsyKhN_mhNGbwjxe8SSKDQKmQxeCqcZWYkJjuN6gkfvjAE/s200/IMG_5818---Oczekuj%25C4%2585ce-ciasto.jpg)
Dla nas to samo "nieco" oznacza: do jutra!
2 komentarze:
Nie wygląda to jak Toruń ;)
No nie chciałem, nie chciałem denerwować Braci i Sióstr Bydgoskich prawdziwą nazwa tego pysznego ciasta. A nosi ono nazwę: LENIWIEC TORUŃSKI ;-)
Prześlij komentarz