niedziela, 20 marca 2011

Leniwiec Toruński (527)

LENIWIEC TORUŃSKI: to właśnie prawdziwa nazwa tego przepysznego ciasta!
CIASTO DLA KAŻDEGO PRAWDZIWEGO MĘŻCZYZNY.
- Do zrobienia.

Jak więc już było wcześniej powiedziane, wszystko co nasypano/nalano do pojemnika odstało (bez mieszania!) swoje mniej więcej pół godziny i...



...możemy je wreszcie starannie (ale lekko) rozmieszać! Uwaga! Podczas mieszania należy kręcić tylko w p r a w ą stronę! Inaczej ciasto może się nie udać. - Warto pamiętać, że na półkuli południowej kręcimy w odwrotną stronę.



A gdy to mieszanie się samo zrobiło to blaszkę do pieczenia (czy jakie inne szkiełko które nam wpadnie w ręce) smarujemy masłem, coby się nasz łatwiej po upieczeniu wyciągało. Jak ktoś ma fantazję i tartą bułkę to wiadomo co z nimi zrobić. Do tak przygotowanego żaroodpornego naczynia wlewamy nasz urobek.



I do pieca, do pieca z nim!



Niech się wypieka:

  • w temperaturze 181 stopni.
Teraz możemy się oddać błogim rozmyślaniom na dowolny temat lub czytać książkę (niekoniecznie kucharską) w pobliżu piekarnika. Całkowity rezultat wypiekania się ciasta przyjemnie nas zaskoczy już za trzy kwadranse.

Ale o tym to porozmawiamy jutro.

Brak komentarzy:

Podziel się